Selasa, 9 Mac 2010

Mall of America



Di Depan Mall

Kali ni aku nak menceritakan mengenai pengalaman aku pergi ke Minnesota,
aku pegi taun lepas, mase tengah lepak2 tibe2 ajwad call ajak gerak g Minnie dengan mak Maryam. aku y mmg tgh busan ktika itu pon meng-on-kan diri rr utk follow. DAri Des Moines ke Minnesota amek mase 4 jam gak r.

kitorang hanya pergi kat Mall of America rr. main nickelodeon world kat situ and terjadi gak perkara yang 1st tyme sangat mencuakkan aku.

Some of the facts about Mall of America:

-Minnesota's Mall of America is the largest, fully enclosed retail and family entertainment complex in the U.S.

-Seven Yankee Stadiums would fit inside Mall of America.

-Mall of America’s 13,300 short tons of steel is nearly twice the amount in the Eiffel Tower.

-Walking distance around one level of Mall of America is .57 of a mile.

-Spending 10 minutes in every store would take a shopper more than 86 hours to complete their visit to Mall of America.

-More than 5,000 couples have been married at Mall of America since opening in August of 1992.

-The Mall of America is located on the former Metropolitan Sports Stadium which was home to the Minnesota Vikings and Twins. Home plate can be found in Nickelodeon Universe®.

-There are 30,000 live plants and 400 live trees planted in Nickelodeon Universe®.

Alkisah,

Aku ajwad n asri camne tah boleh terpisah dengan maryam n mak die. Maryam n Aunty plak tertinggal enset dalam kete.pastu kitorang pon memulakan arr proses pencarian mereka di Mall yang sangat besar itu.
Masuk arr kat Sears ni then carik2 tak jumpe. mase nak masuk balik mall tu ikot Dillards, suddenly ade scurity guard mintak id.
tup2 aku plak lupe bawak passport!!!! tyme tu mmg cuak gile arr. Asri n Ajwad lepas sebab diorg baru dapat Permit(Cam lesen L kete). Then polis tu da syak aku pendatang asing ke ape aku xtaw rr.
Pastu, kitorang dengan jayanya gtaw rr passport aku tertinggal dalam kete(sebenarnya tertinggak kat D Moin) then kunci kete plak ade kat Auntie aku yang sesat ntah ke mane.(padahal kunci kete ade kat dalam poket ktorg). Then polis tu cam xcaye, die cm da syak sumthing wrong. maybe die igt aku pendatang asing kot? Pastu guard tu tibe2 kate die nak escort aku dgn pakgad2 laen carik auntie tu satu mall. then die nak buat pengumuman pe sume rr. AKu tyme tu mmg da start risaw daaaa. masalahnye kalau da escort2 tibe2 jumpe then g bukak kete kantoi passport aku xd gak aku nak jawab camne?
Gile rr tyme tu mmg da terigt guantanamo bay dahh. hahaha. mentaliti bdak2 mentah baru sampai kan tyme tuh.huhu. Then secara beraninya ktorang blah dr situ cakap nak chow jap, then lari klua drpd Mall tu.wahahhaaa.
Akan tetapi, masalah tak setel lagi. CAmne nak carik Aunty n Maryam??
So kitorg klua ikot pintu tepi then bercadang laa untuk masuk balik ikot pintu depan sebab mase masuk dgn aunty td mmg masuk ikot pintu depan.
Elok je kitorang nak masuk, tengok2 sume pintu dah ade gad jaga n mintak id...........
Gile arrr. xkan rr sbb aku kantoi lari tadi kot??
So setelah beberapa kali cubaan asri dan ajwad masuk dan gagal gak jumpe, akhirnya ktorang menetap d dalam kete d kala kesejukan malam tuh.huhuhu





Sejuk wooo kat luar



Sedeyh gile macam imigran plak rasenye


Setelah seberapa lame, Alhamdulillah maryam dgn Aunty balik gak kete sbb carik ktorang dan bermula lahh kisah kegembiraan kami bersuka ria
di Nickelodeon world...................






Wonderpets



Dora The Explorer




Duduk-duduk



Spongebob




Kakak Kucing




Terima Kasih semua
MAryam, Aunty Ju, Asri, Ajwad dan Pakgad............haha

Sabtu, 6 Mac 2010

Snowman dan ABC

PAda suatu hari yang bosaaaannnnnnnnnnn
Iowa telah dilanda Blizzard yang agak kuat dan kami satu rumah terasa sangat bosan kerana aktiviti yang terhad pada ketika itu. tak dapat kelua umah dek kerana salji yang terlalu tebal menyembur2 dan turun bertalu-talu dari langit.
So kami pon decide untuk turun ke bawah dan buat ABC(Air Batu Campur) haha.
Style gakk rr. ais kutip jeee yang baru2 turun tuh.
Berikut merupakan antara gambar-gambar kami:





Tokey



Mirul



ABC




ACAP

Di suatu hari yang lain pula, tiba-tiba je jadi trend kat Facebook masukkan gamba2
snowman, So aku n tokey ape lagi, start arr buat snowman kat beranda luar umah ktorang nii.

Dengan berbekalkan, senduk, mangkuk dan kuali kami memulakan kraftangan kami:














Mampat2 Ais



Art Designer


Hasilnya:



MR. Malaysia (With Hands)




Mr Malaysia

Khamis, 4 Mac 2010

Chicago

Chicago merupakan sebuah bandar besar di Illinois. Memang betul-betul besar gile dan busy gile2. Kitorg sampai kat chicago time malam dan stay kat umah Aunty SAra, salah seorg pegawai MSD(MAlaysian Student Dept.) di situ. MAse mula2 masuk chicago daripada IOwa memang sakit hati betul laa. Setiap 10 minit je kene tol. tensen2. Kami stay di Chicago selama satu hari jek. Esok malam tuh dah blaa.

Chicago laa bandar pertama yang buka mata kitorang sume tentang betapa besarnya dan modennye US ni. Selama di Iowa sepanjang satu sem FAll tuh, mentaliti kitorang sume asek pikir yang MAlaysia lagi maju daripada US (sbb bangunan kuat2 tggi pon 3 tingkat je kat IOwa ni). bangunan2 kat Chicago mmg besar gedabak n pencakar langit gakk laa.


Sesampainya malam tuh, kami semua berkenalan dengan family Aunty SAra: Uncle Mud, NAsir, dan NAdia.

Pagi esok tuh, lepas makan2 breakfast yang disediakan gadis2 sunti yang membantu Aunty Sara, kitorg maen snowball fight, buat snowman dan bersihkan kete yang tertimbus snow.



Membuat Snowman Di depan rumah Aunty Sara



Sejuk2 pastu plak lupe bawak glove, dek kerana excited aku maen gak bare-handed. hahah best gle main snow! drpd kecik kot teringin.......huhuhuhu. kitorg siap amek katilnya rangka buat jadi markas utk penghalang lawan 2team. menarek gle!!!
Akan tetapi, malang tidak berbau. MAse team aku da nak menang and conquer team satu lagi, aku salah lompat dan injured lutut lame terjadi kembali. Team aku di-declare kalah kerana General Down. hahaha
Ni ade video sket aku share

video
video



Then NAdia ajak pergi Old Orchard(mcm shopping complex) bersama budak2 Indiana-bloomington





Lepas tu, dengan kepakaran dan pengalaman Ajwad, kitorg sume bergerak ke stesen train
untuk pergi ke pusat bandar Chicago. (1st time naik tren kat US)




Tunggu Train kat stesen









Daripada stesen tengah2 bandar tuh kitorang naek Cab dan pergi ke Millenium Park. Time tu sejuk gile and mmg tengah hujan salji. brrrrrrrr


KAt Depan kacang besar Millenium Park



Kat DEpan Dinasaur besar Millenium Park






Millenium Park


Selepas Millenium Park, Kitorang makan kat kedai Thai depan tuh then balik Straight pg KFC HAlal plak.






Gambar bersama dak2 Michigan State Uni+ Indiana Bloomington



Then malam tuh pukul 1 pagi trus bergerak ke Purdue Uni,Indiana.

USA dan Winterbreak



Ni haa gamba mase before aku pegi Florida cuti Winterbreak sem lepas




Kali ni aku nak tulis mengenai ape yang aku buat masa Winterbreak 2009,
Kami pelajar-pelajar dari Drake University, Des Moines, Iowa dan 2 org pelajar IOwa State University telah pergi roadtrip throughout 12 states around United States of America. Buat pengetahuan umum, kat US ni total sume ada 50 negeri, so kitorg da conquer 12/50 arr daripada negeri2 kat sini. States yang terlibat termasuklah IOwa, Illinois, Tennessee, Kentucky, Georgia, Florida, Louisiana, Missouri,Indiana, Alabama,Mississippi, Arkansas Selain trip ni, aku jugak dah pernah pegi Minnesota mase Fallbreak dlu. so Total 13 states gak rr aku dah pernah jejak kaki.

Dalam post2 yang akan datang, aku akan tulis kan laaa
ape yang aku buat kat setiap states dan ape yang telah aku lalui di setiap daripadanya. hehe

Tujuan aku menulis dan update blog ni maybe sebab aku saje nak ilangkan busan
and 2nd sebab, mesti best kan kalo busan2 baca2 terkenang r plak kisah2 lalu.
So selamat membaca dan melihat2